Upptäckten av den okända dottern

Historien om Emma Gustafva

På några få år och nu runt de tjugo etablerar sig vår anfader sålunda som arbetsledare på ett större lantbruk. Inte dåligt marscherat! Vad mera är att han också lyckas etablera sig bland traktens kvinnor. Redan som 18-åring gör han på kuppen en kvinna med barn. Vem som förför vem är dock osäkert. Föremålet för hans kärleksaffär är 29 år. Hon föder en flicka. Historien om detta barn är väl värd att berättas. Genom henne och hennes avkomlingar har vi fått en ny släktgren som vi inte haft en aning om tidigare. Det är helt och hållet min släktvän Thomas Julins förtjänst som genom sitt envetna arbete i sökandet i kyrkböckerna hittat henne. Berättelsen om henne finner du i delen ”Ättlingarna”. Men redan nu kan vi avslöja hennes identitet.
I Mönsterås, på självaste julafton 1823, föder pigan Kajsa Lisa Jonsdotter i Elgerum ett oäkta flicke-barn, som den 28 december döps till Emma Gustafva. ”Fadern uppgifves vara betjenten Estelle på Ryssbylund”. Modern uppges vara 29 år. Vittnen: drängen Jonas Jonsson i Elgerum och styvmodern änkan Maria Olofsdotter i Stubbemåla, drängen Anders Jonsson i Stubbemåla och pigan Stina Jonsdotter.
Året 1823 är första gången vi möter Amadée i kyrkböckerna och vi kan konstatera att han redan valt att plocka bort prefixet ”d´” från sitt efternamn. Amadée använder aldrig detta under sin levnad. Han heter i Sverige från första början Estelle och det ska han få heta i denna släktkrönika också.
Med historien om Emma Gustafva från 1823 slutar kapitlet om Amadées göranden och låtanden under sina första år i Sverige. Det verkar som om vår fransman har hunnit acklimatisera sig rätt väl i sitt nya hemland. Han hinner med att bli en naturaliserad svensk som snart ska tillåtas inträda i det svenska försvaret som volontär vid Kungliga Småland husarregemente (kavalleri). Hans militära karriär är värt ett eget kapitel, kryddat med några nya kärleksaffärer.