Ättlingarna

Barnalstrandet hos vår anfader

I denna del har jag samlat uppgifter, berättelser och foton kring Amadées barn. Vart tar de vägen efter hans bortgång? Hur går det för dem? Hur kan deras liv i mitten och slutet av 1800-talet ha gestaltat sig? Fattig eller rik, lycklig eller olycklig, landsbygd eller stadsliv? Finns det någon som gör ”karriär”, någon som gör en klassresa, åstadkommer något viktigt eller nyskapande? Jag väljer att presentera några intressanta personligheter, livsöden och händelser bland deras barn och barnbarn. Personer som jag tror kan vara intressant för vår tid och kommande släktled att läsa om.
Till min hjälp har jag, tack och lov, haft tillgång till mina släktkamrater Agneta Lundeberg och Thomas Julin som försett mig med material från sina egna släktarkiv. Ja, jag kan bestämt hävda att jag har varit helt beroende av dem båda för att klara skivan. Avsnitten om barnen i Amadées andra äktenskap med Augusta är helt deras förtjänst även om jag tagit mig friheten att något anpassa de olika avsnitten till en gemensam berättarform.
Amadée får elva barn med fyra olika kvinnor. Två barn dör unga. Ett utvandrar till Nordamerika (troligtvis) och om honom vet vi i dagsläget ingenting mer. Återstår åtta. Det elfte barnet som varit helt okänt för släkten i nästan tvåhundra år ”dyker upp” 2012 genom Thomas idoga deckararbete med grävandet i kyrkböckerna.
Hon heter Emma Gustafva och är det äldsta. Henne får Amadée redan som 19-åring med en piga i Mönsterås. Han erkänner barnet och hon i sin tur får ett barn, en son, som i sin tur får tio barn.
Men sonen tar sin styvfars namn, Andersson, och därmed försvinner han och hans efterkommande ut ur Estelle-rullorna. Själv slutar vår anfaders första barn sina dagar på fattigstugan i Misterhult. Hennes barn och barnbarn och deras ättlingar har Thomas kartlagt fram till i dag. Ingen av dem verkar ha en aning om att deras anfader heter Amadée Estelle. Men så är det. Vi har fått en ny släktgren på det yviga släktträdet.
Några år senare får Amadée ett barn med en piga på godset Ryssbylund. De trolovar sig och barnet döps till Carl Victor. Trolovningen spricker men Amadée kommer att ta rätt väl hand om honom. Sonen kommer delvis att bo och uppfostras tillsammans med Amadée och hans första hustru Karin Kjelleström.
Med Karin får Amadée fyra barn, varav ett dör i späd ålder. Jacob Amadeus är deras äldsta och om honom kan man säga att hans släktgren innehåller många intressanta personer att lyfta fram.
Theodor heter hans bror men om honom vet vi nästan ingenting. Det är han som utvandrar till Nordamerika men senare forskning visar att han kom till Australien.Julie heter dottern. Hon kommer att gifta sig med en dubbelt så gammal grosshandlare och skeppsredare i Oskarshamn och får med honom fyra barn varav ett är min farfar Fredrik (Figge) Estelle.
Med hustru nummer två, Augusta Dahlgren, får han fem barn, varav ett dör bara åtta år gammal. Återstår fyra, varav tre flickor. Ellen gifter sig med en tyghandlare i Stockholm vid namn Julin. Hennes och hennes familjs liv och leverne finner du beskrivet i ett kapitel helt baserat på Thomas Julins forskningsarbete.
Axel blir sjökapten, gifter sig och får en dotter som dör barnlös och där tar den sagan slut.
Anna och Ingeborg gifter sig med två bröder, båda apotekare i släkten Brun från Hudiksvall. Dessa båda har Agneta Lundeberg, född Brun, dokumenterat i ord och bild.

Under fliken Släktmatrikel kan den intresserade följa släktträdets allt finmaskigare grenverk med ”födslar” och ”dödslar” kring de elva barnens ättlingar ända fram till våra dagar (2013).