Amadée och kvinnorna

Inledning

Under sin fortsatta livsresa ska vår anfader trolova sig, dock inte med pigan från Mönsterås, få ett barn med den trolovade, gifta sig med en annan, få fyra barn med henne, varav ett dör i späd ålder, bli änkeman, gifta om sig med en 25 år yngre kvinna och få fem barn med henne varav ett dör bara åtta år gammal. Det är mycket att reda ut! Vi kan inte skryta med att vi kartlagt alla hans kvinnoaffärer, säkert inte. Men vi har i alla fall full koll på hans trolovning och de två äktenskapen. Vi har också bra på fötterna vad avser alla de elva barn som han erkänner som sina.
Läsaren får nu ”backa bandet” till starten på Amadées militära karriär, beskrivet i ett föregående kapitel. En kort repetition kan vara på sin plats. Parallellt med sin tjänstgöring i det militära har han, med början på godset Kråkerum 1824, gått i lära i hur man driver ett jordbruk. Uppenbart får han intresse för yrket och lyckas rätt väl som vi ska se. Han har detta år också hunnit med att göra pigan i Mönsterås med barn. Släkten har alltid undrat varför Amadée tillbringar så mycket tid i Mönsterås och vad han gör på Kråkerum. Nu kan denna undran ha fått sin förklaring. Vid Agnetas besök på gården får hon reda på att den vid denna tid ägs av familjen Raab på Ryssbylund! Det är på denna gård som Adam Christian Raab senare startar den första lantbruksskolan belägen i en av flyglarna.

År 1827 har han vid 23 års ålder redan blivit far till två barn som han fått med två olika kvinnor. Han har bott i Sverige i åtta år, lärt sig svenska språket och lyckats acklimatisera sig så väl att han inte vill flytta tillbaka till sitt gamla hemland Frankrike. Efter att ha fullgjort uppgiften som han kommer hit för (i alla fall den officiella) som språklärare åt ynglingen Adam Christian Raab har han tydligen bestämt sig för att fortsätta leva sitt liv på den småländska landsbygden.
Amadée beskyddas av familjen Raab, blir vän med unge baronen, lär sig fiska och jaga, får lite mer svensk uppfostran och familjens hjälp att lära sig hur man driver ett jordbruk. Det är på Ryssbylund (eller på någon av godsets utgårdar Sjöhult, Mossberga, Söregärde eller Mossen) han är kyrkobokförd under hela tiden fram tills han gifter sig med Karin Kjelleström 1835.