Augusta, änka vid 38

av Rolf Estelle

Augusta och barnen bor kvar på Rehnsberg några år. Som framgår av bouppteckningen sitter den unga änkan i orubbat bo så länge hon inte gifter om sig. Och det kommer hon inte att göra. Den 26 juni 1869 flyttar Augusta därifrån. Hon är nu ”enka till äktenskap ledig” som det står i utflyttningslängden. Flytten går till Stockholm, närmare bestämt till Clara Bergsgatan 23 i Klara församling. Det kan vi läsa i församlingens inflyttningslängd. Med sig till huvudstaden har hon barnen Ellen, Axel, Anna och Ingeborg.
I kyrkböckerna finner vi henne därefter i husförhörslängderna. Nu står hon plötsligt som ”Enkefru Emelie D´Estelle”! Det framgår av Klara församlings husförhörslängd 1870 A1:149 och likaså i 1871 års motsvarande. Varför hon gör så har jag ingen aning om. Som jag berättat har Amadée aldrig registrerat sig eller kallat sig för d´Estelle. Kanske Augusta gör det för att tilltala äktenskapsmarknaden i den stora staden? Att söka uppgradera sin sociala ställning med ett adelsprefix kan vara ett sätt. Att söka göra sina barn mer attraktiva partners på samma marknad kan vara ett annat. I 1871 års husförhörslängd framgår att sonen Axel har blivit sjöman och att Augustas ogifta syster Ebba Dahlgren från Döderhult har flyttat in hos familjen.

Änkefru Augusta d´Estelle

Ellen gifter sig 1871 med Carl Fredrik Julin och Anna med sin apotekare August Brun 1875. 1874 flyttar Augusta med Ingeborg och Axel, från Klara församling tillbaka till Döderhult. Augustas pappa C. A. Dahlgren dör 1871 medan Botilda lever till 1876, så det är till henne hon reser denna gång. I september 1879 flyttar både Augusta och dottern Ingeborg för gott från Småland (Sparek, Stensjö W i Döderhult), till Hudiksvall.
Det är i ”Glada Hudik” som Amadées yngsta döttrar gifter sig med de två bröderna August och Carl Brun. Föräldrarna, Julius och Carolina Brun får med några års mellanrum ställa till med bröllop.

Vi kan genom telegram och några brev följa Augustas resor till barnen på olika håll i Sverige. På somrarna är hon gärna gäst hos sin syster Julie och hennes man i Oskarshamn och ibland går telegrammen till dottern Ellen i Stockholm. Att Augusta tar till sig alla styvbarnen, som sina märks i flera brev. Kärleken från barnen genomsyrar dessa. En liten papperslapp där hon antecknat deras födelsedagar vittnar också om hennes omtänksamhet.

Augusta på äldre dagar

Med dessa uppgifter om varthän Amadées andra hustru och hans yngsta barn tar vägen efter hans bortgång slutar sagan om allas vår anfader. Exit Småland. Sedan börjar en ny tid och en ny berättelse tar vid om hur det går för barnen till den där fransmannen som blir svensk så in i Norden.


Unionsflaggan 1844-1905, kallad ”sillsallaten” i folkmun